Pucuk pegaga baik untuk kesihatan dan kecantikan |
Ulam raja |
Hari
ini Cik Eka nak kongsi mengenai ulam-ulaman kampung, yang mana ulam-ulam ni
susah nak dapat kat bandar. Selalunya boleh dapat kat kampung je. Kalau
sape-sape yang tinggal di kampung tu mesti dah selalu makan ulam. Cik Eka
sendiri pun dah selalu makan ulam-ulam kampung, bila balik kampung Cik Eka tak
pernah miss makan ulam. Biasanya ulam ni dimakan bersama dengan sambal belacan,
baru “kaw” rasanya…huhu.
Ramai
orang cakap makan ulam bagus untuk kesihatan dan banyak faedahnya. Memang betul
tapi tak ramai yang tahu khasiat sebenar ulam-ulaman ni. Ulam biasanya
dimakan mentah ataupun direbus. Antara
ulam-ulaman kampung yang popular sekarang ni ialah pucuk ubi, pucuk gajus, daun
pegaga, pucuk kadok, petai, jering, ulam raja dan sebagainya.
Ulam-ulam
ni semua terdapat banyak khasiat antaranya vitamin A,B dan C, zat besi, kalium
dan banyak lagi. Cik Eka pun tak berapa tahu khasiat semua ulam-ulam ni, tapi
yang penting ia baik untuk kesihatan tubuh badan kita dan juga menjaga
kecantikan. Contohnya, ulam pegaga, selain dijadikan ulam ia juga boleh
digunakan untuk merawat kulit kita.
Selain
itu, jantung pisang juga boleh dibuat ulam. Korang pernah makan tak?huhu. Cik
Eka memang suka sangat jantung pisang. Biasanya jantung pisang tu direbus dan
makan dengan air asam atau sambal belacan. Memang sangat sedap, boleh dikatakan
sebagai pembuka selera makan.
Ada
juga ulam yang rasanya pahit dan berbau. Tapi yang pahit tu lah bagus untuk
kesihatan kita, boleh merawat pelbagai penyakit seperti cacing, kencing manis
dan sebagainya. Ulam yang berbau pula seperti petai dan jering. Ramai yang tak
gemar makan petai dan jering disebabkan baunya.Tapi Khasiatnya sangat
bermanfaat kepada orang yang ada penyakit jantung, kencing manis, masalah buah
pinggang dan lain-lain lagi.
Setakat
ni je Cik Eka nak kongsikan, jadi mulai sekarang mai lah kita berjinak-jinak makan ulam-ulaman
yang berkhasiat ni.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan