Isnin, 29 April 2013

Jom lebihkan karbohidrat!



Korang tahu tak  apa itu karbohidrat? Kalau nak tahu lebih lanjut, teruskan  membaca ye…
Karbohidrat ada dua jenis iaitu karbohidrat baik dan tidak baik. Haa..pernah dengar tak karbohidrat tidak baik? Mesti ada yang tak pernah dengar kan dan tak tahu apa sebenarnya dimaksudkan dengan karbohidrat tak baik tu.

Karbohidrat baik ialah bijirin penuh, kekacang, buah-buahan dan sayur-sayuran yang membuatkan badan kita sihat. Makanan berkarbohidrat baik mempunyai vitamin, mineral, serat dan pelbagai nutrien. Manakala karbohidrat tak baik pula ialah roti putih, beras putih, pastri, air soda bergula dan banyak lagi. Karbohidrat tak baik ni boleh buat kita gemuk juga tau..jadi kena jaga lah pemakanan tu. Jangan tau nak melahap je..huhu.

Karbohidrat ni adalah sumber tenaga yang penting bagi tubuh badan kita. Sistem pencernaan akan menukarkan karbohidrat kepada glukosa. Badan kita menggunakan glukosa dan menyimpan gula tambahan apabila kita memerlukannya.

Ada beberapa tips dan amalan untuk menyihatkan tubuh badan kita.Korang boleh amalkan tips ni.

1) Amalkan makan bijirin penuh pada awal pagi semasa sarapan.
2) Makan roti gandum pada waktu tengah hari atau petang.
3) Guna beras perang, beri gandum, pasta gandum atau bijirin penuh untuk makan malam.
4) Selalu makan buah-buahan sebenar daripada jus.
5) Makan kekacang kerana kekacang mempunyai sumber protein.
 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan